Geïnspireerd door…

…Heel Holland Bakt! Over dit programma zijn de meningen erg verdeeld, maar wij horen bij de trouwe fans. Het kneuterige, die tent met die geweldige werkbanken, de plenzende regen af en toe, de mislukte baksels, de kunstwerkjes, ik geniet er echt heel erg van!

img_0797

De aflevering van eergisteren inspireerde me dan ook om een vlechtbrood te maken. Ik gebruikte niet het recept van de site van HHB, maar uit het boek ‘Brood uit eigen oven’. Het vlechten leek lastig, maar viel uiteindelijk mee. Het voelde of het niks werd, zelfs fout ging, maar toen bleek  het toch te kloppen. Echt de moeite waard om zelf eens te proberen.

De werkwijze is als volgt. Het deeg moet eerst gekneed en voor de eerste keer gerezen zijn. Daarna verdeel je het in 6 gelijke stukken, die je alle 6 netjes opbolt. Je drukt het stukje een beetje plat, vouwt de zijkanten naar binnen, knijpt het samen en draait het dan met het geknepen stuk naar beneden even rond tussen je handen op het aanrecht.  Laat de bolletjes onder plastic folie ongeveer 15 minuten rusten.

img_0787

Nu kun je van de bolletjes strengen maken. Draai het bolletje om, maakt het plat met een deegroller, rol er een sliert van en knijp de naad goed dicht.

 

img_0788img_0789

Rol dan de sliert op het aanrecht verder uit tot het niet meer gaat, hij veert dan telkens terug. Doe dan eerst een andere sliert, zodat het deeg even kan rusten en je weer verder kan uitrollen. Maak de slierten ongeveer 25 a 30 cm lang.

img_0790

Leg de slierten met de punten bij elkaar en knijp goed samen. Leg de uiteinden wel van elkaar af.

img_0791

Nu komt de truc. Pak de tweede sliert van rechts en leg hem helemaal naar links, dus over alle slierten heen. Pak nu de meest rechtse sliert en leg in het midden. (ja, dat kan, aangezien je er 1 in je hand hebt zijn er nog 5 op het aanrecht) Het ziet er dan zo uit.

img_0792

Nu ga je hetzelfde links doen. Je pakt de tweede sliert van links en legt die helemaal links, over alle slierten heen. Dan pak je de meest linkse (ja, dat is je eerste sliert van net…) en legt hem in het midden. That’s all, want nu doe je hetzelfde weer rechts, en dan weer links. Ik dacht zelf dat ik heel erg fout ging, omdat het lijkt of je voortdurend met dezelfde slierten in de weer bent, maar dat lijkt alleen zo. Uiteindelijk hou je nog maar korte stukjes over, die je samenknijpt en een beetje onder het brood verstopt.

Nu smeer je het brood in met een losgeklopt eiwit en laat je het nog 60 minuten rijzen onder plastic folie. Leg het brood alvast op bakpapier op de bakplaat, zodat het daarop kan rijzen.

img_0793

Verwarm de oven voor op 180° C (heteluchtoven ongeveer 170°C).  Besmeer het brood nog een keer met eiwit en bestrooi het met sesamzaadjes.

img_0794

Bak de vlecht ongeveer 35 minuten. Het wordt misschien te bruin, maar dan kun je het na ongeveer 20 minuten afdekken met aluminiumfolie. Laat het brood afkoelen op een rooster en geniet van je prachtige plaatje!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s