De Wiestaart

Twee weken geleden vroeg ik jullie van welke chocoladetaart jullie het recept wel zouden willen hebben. De Wiestaart won het ruim van de andere, ook overheerlijke, taarten. Bij deze dus het recept van een Scandinavische taart, vertaald door de moeder van Wies, een vriendin van Sterre 😉

Je hebt nodig voor de taartlagen:

 

  • 65 g boter
  • 125 g suiker
  • 4 eidooiers
  • 100 g bloem
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 5 eetl slagroom
  • 100 g walnoten
  • 4 eiwitten
  • 180 g suiker

 

 Ook heb je twee springvormen nodig van 22 of 24 cm doorsnee. Omdat je meestal van elke vorm maar één exemplaar bezit, kun je het beste even bij de buren langs. Beloof gewoon een stukje taart, dat heb ik ook gedaan 😉

Voor de truffelcrème heb je nodig:

  • 200 g witte basterdsuiker
  • 75 g cacao
  • 125 ml slagroom
  • 160 g boter

Klop de boter en suiker tot het een gladde crème is. Dit gaat het beste in een keukenmachine, maar met de hand kan ook prima. Reken op 8 minuten kloppen.

 

Voeg de dooiers 1 voor 1 toe en klop telkens totdat je ze niet meer kunt zien. Het mengsel wordt nu vloeibaarder en geler. Spatel de bloem en het bakpoeder er voorzichtig doorheen. Spatel tenslotte de slagroom erdoor tot het een mooi stevig beslag is. Het zou er ongeveer zo uit moeten zien.

Bekleed de bodem van beide springvormen met bakpapier en vet de vorm in. Strooi daarna een beetje bloem in de vorm en bestuif daar de zijkanten en beklede bodem mee. Dit helpt hopelijk om de taart een beetje mooi uit de vorm te krijgen. Verdeel het beslag nu over de twee vormen. Het lijkt weinig, dat klopt. Hak de walnoten grof en verdeel ze eerlijk over de twee vormen.

Klop nu de eiwitten stijf. Voeg aan het eind de 180 g suiker toe en klop nog even door. Het eiwit wordt daardoor steviger en gaat glanzen. Verdeel het eiwit over de twee vormen. Ik heb dat steeds gewoon geschept en dan glad gestreken, maar misschien worden de lagen egaler en netter met een spuitzak. Dat ga ik de volgende keer nog eens proberen.

Zet de vormen in een voorverwarmde oven op 150 ° (een heteluchtoven op ongeveer 135 °) voor ongeveer 50 a 55 minuten. Als het goed is ziet het er dan ongeveer zo uit.

Het eiwit is hard geworden, maar van binnen nog smeuïg, een beetje fluffy. Laat de bakblikken op een rooster helemaal afkoelen.

Maak ondertussen de truffelcrème. Doe alle ingrediënten in een steelpan en roer rustig op een laag vuur tot het gemengd is. Laat daarna afkoelen.

Haal de bodems uit de springvormen. Dat is misschien wel het lastigste deel van het recept. De laag is niet hard en het bakpapier moet van de onderkant af, dus even op zijn kop tussen twee borden, laag eraf en weer op zijn kop.

Bestrijk (staat in het recept, maar ik heb gewoon gegoten) 1 laag met een deel van de truffelcrème, zet de andere laag erbovenop en strijk of giet de rest van de truffelcrème over de bovenkant en zijkanten. Zet de taart in de koelkast of eet hem meteen op!

Dit recept is echt te mjam voor woorden. Ik vind het leuk als je in een reactie laat weten als je hem gemaakt hebt! Succes ermee!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s