Lol met letters

Nu ik lesgeef aan groep 3, de leukste die er is natuurlijk, ben ik meer dan ooit bezig met letters. Hoewel je als juf natuurlijk altijd veel leest en laat lezen is het leren lezen aan dertig kinderen van een heel andere orde. Ze moeten alle letters die onze taal rijk is kunnen omzetten naar klanken, daar woorden van vormen en dan ook nog begrijpen wat er staat. Dat betekent dus heel veel oefenen, elke dag weer alle klanken die ze hebben geleerd herhalen en vooral veel hardop verklanken/lezen. Geweldig om te zien!

img_0864

Neefje Micah is dit jaar ook voor het eerst met dit proces bezig. Als extra verjaardagscadeautje besloot ik dus -je bent een juf of niet- letterkoekjes voor hem te maken. De letterkoekjes zijn uitgestoken uit superlekker chocoladedeeg naar het recept van de Koekenbakkers. Deze koekjes smaken intens naar chocola, behouden in de oven perfect hun vorm en zijn, mits luchtdicht bewaard, minstens 3 weken knapperig. Wil je ook koekjes bakken in de herfstvakantie? Met dit recept lukt het zeker!

Je hebt nodig:

  • 250 g roomboter op kamertemperatuur
  • 180 g poedersuiker, of gewone suiker als je dat niet hebt
  • 50 g cacaopoeder
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 ei
  • 400 g bloem
  • snuf zout

Klop met een mixer de boter even en voeg dan poedersuiker, cacao en vanillesuiker toe. Mix dit voorzichtig door en klop tot een romig mengsel. Let op: niet lang kloppen, dan worden de koekjes taai. Voeg nu het ei toe en meng nog even goed door.

Kneed met de hand de bloem en het zout erdoor. Het wordt een beetje plakkerig deeg. Maak een platte plak van het deeg en verpak het in folie. Leg het zo minstens twee uur in de koelkast.

Rol het deeg uit. Ik doe dat op het met bloem bestrooide aanrechtblad, met tussen de roller en het deeg een velletje huishoudfolie tegen het plakken. Sommige mensen doen het tussen twee vellen bakpapier. Echt stoere bakkers doen het zo los op het aanrecht, maar bij mij wordt dat een plakbende! Ik heb twee houten latjes waartussen het deeg ligt van ongeveer 0,7 cm hoogte. Door mijn roller daarover te laten rollen is het deeg overal even dik. Nu kun je de koekjes uitsteken en op een met bakpapier beklede bakplaat leggen. Ik haal mijn uitstekers altijd even door de bloem voor het uitsteken, tegen het plakken.

img_0854

Bak de koekjes ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven op 160 °C, bij een heteluchtoven is 150 °C beter. Laat de koekjes daarna eerst 10 minuten afkoelen op de bakplaat buiten de oven, leg ze daarna op een rooster tot ze helemaal zijn afgekoeld. Luchtdicht bewaren, dan blijven ze lang lekker!

img_0855

Je kunt met deze koekjes allerlei leuke dingen doen. Zinnetjes maken, opeten of cadeau geven met een leuke tekst die eerst gelegd moet worden.

img_0861

Alle bofkonten met een herfstvakantie; geniet ervan!

Advertenties

2 gedachtes over “Lol met letters

  1. Pingback: Appeltaart met frangipane – Een snufje Rianne

  2. Pingback: Lekkers voor Valentijn – Een snufje Rianne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s