Mozaïekkoekjes

Brrr, het wordt nu echt koud. De verwarming staat hoog en ik draag het grootste deel van de dag een lekker warm vest. Nu we meer binnen zijn krijg ik nog meer zin om allerlei lekkere dingen te bakken. De ingrediënten hebben we meestal wel in huis, dus daar hoef ik de deur niet voor uit.

Deze mozaïekkoekjes zijn best lastig om te maken, maar als je de tijd hebt en plezier in bakken is het wel een leuk werkje. Wil je het simpeler, dan kun je er ook spiraalkoekjes van maken. Kijk hiervoor even op deze link .

Je hebt nodig:

  • 200 g boter op kamertemperatuur
  • 125 g witte basterdsuiker
  • 15 g vanillesuiker
  • snuf zout
  • 250 g bloem
  • 5 g cacaopoeder

Als je de koekjes heel lekker knapperig wil, kun je de helft van de bloem vervangen voor Zeeuwse bloem. Dit is bloem met een laag eiwitgehalte, waardoor je er bijvoorbeeld geen brood van kan maken.

Mix de boter zacht en meng hem dan met de suiker, zout en vanillesuiker tot een romig mengsel. Zeef de bloem en kneed dit er door. Verdeel het deeg nu in 3 stukken. Kneed het cacaopoeder door een van die delen tot het egaal van kleur is. Het deeg is heel slap, dat hoort zo. Rol de drie stukken deeg in plasticfolie en laat het een uur in de koelkast rusten.

Maak nu van een van de lichte stukken deeg en van het cacaodeeg een blokstaaf. De staven moeten ongeveer 1,5 cm dik zijn. Het deeg is vrij slap, dus dit is een lastig klusje. Je kunt bloem gebruiken om het iets makkelijker te maken.

img_0777

Snij de staven doormidden, zodat je twee bruine en twee witte blokstaven hebt.

Rol nu het laatste deegstuk uit tot een lap van ongeveer de lengte van een blokstaaf en ongeveer 14 cm breed.

img_0778

Stapel hier de blokstaven op. Eerst een bruine en een witte naast elkaar, daar bovenop het de andere twee, maar dan natuurlijk tegengesteld. Als je veel bloem hebt gebruikt, kun je de staven en het deeg insmeren met een beetje water, zodat het beter plakt.

img_0779

Rol de plak om de staven en plak of knijp het goed dicht. Dat de uiteinden lelijk zijn maakt niet uit. Verpak het blok in plastic folie en laat weer een uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 °C. Leg bakpapier op de bakplaat. Snijd met een scherp mes plakken van ongeveer 1 cm breed van het blok. Leg deze op de bakplaat met wat tussenruimte en bak de koekjes ongeveer 15 minuten.

img_0780

De koekjes zien er geweldig uit, maar smaken ook heel lekker. In de koektrommel blijven ze zeker 5 dagen lekker bros.

img_0782

Als je de koekjes gaat maken, laat je dan weten hoe ze geworden zijn? Dat zou ik heel leuk vinden!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s