Gevulde speculaas

Heb jij ook een aantal borden op Pinterest? Ik wel en ik vergaap me dagelijks aan de mooie plaatjes en leuke ideeën die daar voorbij komen. Voor school is het superhandig, maar ook mijn receptenbord is al heel vol gepind. Tijd om daar eens wat van te gaan maken!

img_0955

Het recept voor gevulde speculaaskoekjes komt van een Nederlandse blog en ziet er niet al te ingewikkeld uit. Het vraagt wel wat voorbereiding, want het deeg moet rusten en de amandelspijs ook. Gelukkig had ik nog een pakje spijs in huis en maakte ik het deeg gisterenavond. Zo kon ik vanmorgen meteen aan de slag.

Je hebt nodig:

  • 160 g lichtbruine suiker
  • 170 g roomboter op kamertemperatuur
  • 20 g water
  • snufje zout
  • 275 g Zeeuwse bloem, als je dat niet hebt mag het ook gewone zijn
  • 25 g speculaaskruiden
  • 5 g bakpoeder
  • garneeramandelen
  • pakje amandelspijs
  • 2 eieren
  • een bakblik voor minimuffins

Maak het deeg 1 dag van tevoren. Klop de suiker en boter romig en voeg water, 1 ei en zout toe. Meng het geheel goed. Voeg daarna de gezeefde bloem, de speculaaskruiden en het bakpoeder toe en kneed tot een soepel deeg. Het deeg is vrij slap, maar het moet nu ook een nachtje, of een hele dag kan ook, in de koelkast. Verpak het goed in huishoudfolie.

Vet de holtes van de minimuffinvorm in en kluts het ei. Voeg de helft van het ei en eventueel wat citroenrasp toe aan de spijs en kneed het tot een slappe bal.

Haal het deeg uit de koelkast en kneed het even door. Rol 2/3 deel uit tot een lap van ongeveer 4 mm dikte. Steek rondjes uit het deeg die ongeveer 1,5 cm groter zijn dan de diameter van de muffinholtes.

img_0947

Verwarm je oven alvast op 180 °C, bij een heteluchtoven ongeveer 165 °C. Bekleed de holtes van je bakvorm met de deegrondjes.

img_0948

Vul de bakjes met een theelepel spijsmengsel. Niet te vol, anders ontploffen je koekjes straks. Om de spijs niet uit te laten drogen, kun je de spijs nu bestrijken met wat gesmolten boter, maar dat is niet noodzakelijk.

Steek uit het resterende deeg rondjes die ongeveer zo groot zijn als de bovenkant van de muffinholtes. Plak de deksels op de bakjes en druk de randjes goed aan.

img_0949

Bestrijk het deeg met de rest van het losgeklopte ei en versier met een amandel. Bestrijk nog een keer met ei en bak de koekjes ongeveer 25 minuten. Dan zien ze er ongeveer zo uit.

img_0950

Laat even in de vorm afkoelen en zet ze daarna op een rooster om af te koelen. Bewaar luchtdicht, bv in de koektrommel.

Ik ben benieuwd of je deze koekjes ook een keer gaat maken. Laat je het me weten?

 

Advertenties

Een gedachte over “Gevulde speculaas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s