Lekkers voor Valentijn

Ben je wel eens op een kerstmarkt in Duitsland geweest? Wij waren daar twee jaar geleden voor het eerst. Wat was het leuk om tussen al die prachtig aangeklede kraampjes rond te lopen en al die leuke kerstspulletjes te bewonderen. We zagen ook veel kraampjes met echte Duitse Lebkuchen, in de vorm van een hart en met icing versierd en beschreven. Superkitch, maar oh zo zoet!
lebkuchen
Afbeelding van internet.

Deze koekharten inspireerden ons tot het maken en versieren van onze eigen koekharten. We maakten ze voor een vriendinnetje van Sterre en voor mijn moeder, maar ze kunnen natuurlijk ook prima als Valentijnscadeautje dienen. In tegenstelling tot de Lebkuchen, zijn onze harten van ‘gewoon’ chocoladekoekdeeg. Dat is naar mijn mening lekkerder, maar je kunt deze koeken niet leuk aan een lintje ophangen. Ze worden dan zacht, dus minder lekker.

Ik gebruikte mijn gewone recept voor chocoladekoekjes dat ik al eerder beschreef in dit blogje en gebruikte een grote hartuitsteker. Onze grootste harten waren wel zo’n 20 cm in doorsnee. Heb je geen grote uitsteker, dan kun je een hart van papier knippen en als mal gebruiken. De koeken moeten wel iets langer bakken dan kleine chocoladekoekjes, zo’n 30 minuten op 160 °C. Laat ze na het bakken 10 minuten afkoelen op de bakplaat en daarna op het rooster tot ze volledig afgekoeld zijn.

De icing maakte ik volgens dit recept, en verdunde ik tot ongeveer yoghurtdikte. Let op dat er geen klontjes in zitten, want om fijne lijntjes te spuiten heb je een spuitmondje nodig met een klein gaatje. Niets zo irritant als een verstopt spuitmondje!

De echte Duitse Lebkuchen zijn nogal kitcherig versierd. Wij kozen voor een subtielere versiering.

img_1030

Sterre ging volledig los op het kantwerkje van het hart rechtsonder. Ik heb wat leuke versiering op internet gezocht en gewoon maar wat gespoten. Vriendinnetje Monique werd 16, dus moest er natuurlijk ook een Sweet Sixteen hart bij zitten.

img_1031

Schrijven op zo’n koek valt nog niet mee, maar gelukkig kun je het er af vegen en opnieuw starten als het er niet uitziet.

Om de harten goed knapperig te houden, kun je ze verpakken in plastic cadeaufolie. Ze blijven dan vers en je kunt ze toch leuk inpakken terwijl ze zichtbaar blijven.Natuurlijk kun je voor een wat minder heftige versiering gaan dan wij. Een paar letters, een leuk randje, veel meer heb je niet nodig om een simpel koekhartje op te leuken!

Een lief cadeautje voor je Valentijn!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s