Cake

Er gaat niks boven een zelfgemaakte cake. Maar het bakken daarvan is nog niet zo makkelijk als je zou denken. De truc zit hem in de ingrediënten op kamertemperatuur, het lang kloppen van boter en suiker en het gebruik van echte roomboter.

Je hebt nodig:

  • 200 gram suiker
  • 200 gram gezeefde bloem
  • 200 gram boter op kamertemperatuur
  • 200 gram ei
  • 1 zakje vanillesuiker
  • rasp van een halve citroen
  • 1,5 tl bakpoeder
  • snuf zout

Zorg dat de boter en de eieren op kamertemperatuur zijn. Ik leg de boter vaak de avond voor ik ga bakken al uit de koelkast. Je kan de eieren 5 minuten in een kom met heet water leggen om ze sneller op temperatuur te krijgen.

Vet de cakevorm in met boter. Doe dat lekker gewoon met je vingers, dat gaat het snelst. Bestuif de vorm met bloem tegen het plakken. Natuurlijk kun je de vorm ook met bakpapier bekleden. Verwarm de oven vast voor op 160 ° C.

IMG_1038

Doe nu de boter, suiker en vanillesuiker in een kom en mix tot het echt heel licht van kleur en lekker fluffy is. Bij mij is dat in ieder geval 5 minuten mixen.

IMG_1040

Voeg nu de eieren één voor één toe en mix ze door het botermengsel. Voeg als laatste de citroenrasp toe. Zeef de bloem en het bakpoeder en voeg het zout toe. Spatel het bloemmengsel door de boter, rustig aan en beetje voor beetje. Als het goed gemengd is, spatel je het beslag in de vorm, beetje gladstrijken kan maar dat is niet echt nodig…

IMG_1042

Zet de cakevorm, liefst op een rooster, in de voorverwarmde oven op 160 °C (een heteluchtoven op 145°C) voor ongeveer 60 tot 75 minuten. Steek een mes in de cake, wacht 5 tellen en kijk dan of er nog beslag aan plakt. Is dat het geval, zet de cake dan 5 minuten extra in de oven. Test dan weer opnieuw, tot de cake echt gaar is. Laat de cake dan 10 minuten in de vorm afkoelen en stort hem daarna op een rooster om volledig af te koelen.

IMG_1043

IMG_1044

Ik hou niet van warme cake, ik vind de smaak dan niet zo goed te proeven, maar ik ken ook mensen die er niet vanaf kunnen blijven.

Het geheim van de allerlekkerste cake is echt het bakken met roomboter! Vanillesuiker kun je eventueel vervangen door de zaadjes uit een vanillestokje. Ik heb in Duitsland dit potje in de supermarkt gevonden. Gemalen vanillepeulen, zodat je de echte vanillesmaak en de kenmerkende zwarte puntjes in je gebak terug vindt.

IMG_1045

In plaats van een citroen gebruik ik nog wel eens het bekende potje van Dr Oetker, lekker makkelijk en heel lang houdbaar!

IMG_1039

Met deze tips en tricks kan er niets meer misgaan. Ben benieuwd of jouw cake ook zo lekker smaakt!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s