Warme chocolademelk en kruidnoten

Hoor de wind waait door de bomen en zou die goede Sint wel komen nu het weer zo lelijk is? Nu Sint weer in het land is, met zijn vrolijke en ietwat stuntelige hulpjes, wordt het natuurlijk tijd om lekkers te bakken. Kruidnootjes horen echt bij deze tijd en zijn zelfgebakken heel lekker. En het huis gaat er ook zo heerlijk door ruiken!

img_0936

Je hebt nodig:

  • 150 g boter
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 125 g bruine basterdsuiker
  • 10 g speculaaskruiden
  • 4 eetlepels melk
  • snufje zout

Doe de boter, suiker, kruiden, zout en zelfrijzend bakmeel in een kom en snijd de boter met twee messen in de kom in kleine stukjes. Kneed nu een deeg van de ingrediënten en voeg de melk lepel voor lepel toe. Het deeg wordt daar lekker soepel van. Verpak het deeg in plastic folie en laat een uur, of een nacht, rusten in de koelkast.

Kneed het deeg kort door en maak er lange rollen van. Snijd de rollen in gelijke stukjes, zodat je kruidnoten ongeveer even groot worden. Ongeveer…..

img_0932

Rol van die stukjes balletjes en leg die op een met bakpapier beklede bakplaat. Mocht je je afvragen waarom ik bijna altijd op de onderkant van mijn bakplaat bak? Dat doe ik omdat de goede kant van die opstaande kanten heeft, die in de oven de warmte weerkaatsen. Koekjes, of in dit geval kruidnoten, die aan de zijkant liggen verbranden dan eerder.

img_0933

Bak de kruidnoten in een voorverwarmde oven op 160 °C voor ongeveer 15 minuten. Verlaag bij een elektrische oven je temperatuur met een graad of 10.

img_0934

Laat de kruidnootjes afkoelen op een rooster. Ze vallen altijd groter uit dan de fabrieksversie, maar dat mag de pret niet drukken! In de tussentijd kun je heerlijke warme chocolademelk maken.

  • Verwarm voor één persoon een flinke mok melk in de magnetron of in een pannetje
  • Hak 50 g pure chocolade in stukjes.
  • Laat de melk niet koken!
  • Roer de chocolade door de melk. Voeg eventueel een snufje zout of kaneel toe voor een lekkere twist.
  • Versier de chocolademelk met marshmallows en/of slagroom.

Echt heerlijk, veel beter dan met cacao!

Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat. Veel bakplezier!

 

Plaats een reactie